Labels

Sunday, June 17, 2018

DIY Wainscoting Ruang Tamu Rumah Kediaman


Assalamualaikum WBT,

Pada kali ini, penulis akan berkongsi pengalaman melakukan DIY wainscoting di ruang tamu kediamannya baru-baru ini. Idea tercetusnya pelaksanaan DIY ini adalah berikutan dorongan dan galakan dari isteri penulis yang sekian lama telah mengutarakan cadangan untuk melengkapkan ruang tamu kediaman mereka dengan hiasan wainscoting. Untuk mereka yang tidak mengetahui apakah itu wainscoting, wainscoting adalah panel-panel kayu yang diletakkan di bahagian bawah dinding di sesuatu bilik.

Sebelum penulis menerangkan dengan lebih lanjut langkah-langkah membuat wainscoting, eloklah sekiranya penulis menerangkan terlebih dahulu senarai alatan-alatan yang diperlukan dan fungsinya.


ALATAN-ALATAN DIY WAINSCOTING

1. Panel Kayu

Pemilihan panel kayu perlulah diberikan perhatian. Corak serta saiz panel kayu mestilah bersesuaian dengan keluasan sesuatu ruang yang ingin dilakukan DIY wainscoting. Kebiasaanya panel kayu hiasan dalaman rumah boleh didapati di kedai hardware - bergantung kepada keberadaan dan jenis di setiap kedai hardware. Panel kayu biasanya dijual dalam kiraan kaki. Oleh itu, adalah penting untuk menyukat jumlah panel kayu yang diperlukan sebelum membuat pemilihan panel kayu. Adalah elok sekiranya pembelian panel kayu dilebihkan sedikit daripada jumlah sukatan yang diperlukan in case ada keperluan yang memerlukan penggunaan panel kayu lebih dari jumlah sukatan yang dibuat. Harga panel kayu bagi setiap kaki adalah berbeza mengikut saiz, corak dan jenis. Maka, adalah penting untuk membuat perkiraan dan pemilihan dengan teliti semasa memilih kayu panel yang sesuai untuk digunakan. Warna panel kayu tidak memainkan peranan yang penting kerana kita akan mengecat panel kayu ini mengikut warna pilihan kita.



2. Cat

Selain panel kayu, pemilihan cat juga merupakan perkara yang penting di dalam DIY wainscoting. Terdapat pelbagai jenis, warna serta kualiti cat yang boleh dipilih. Kebiasaanya, panel kayu akan dicat menggunakan cat minyak kayu, manakala dinding pula akan menggunakan cat dinding (tidak kira sama ada cat air, glossy dan sebagainya). Pemilihan tona warna adalah penting untuk memastikan bahawa kombinasi antara panel kayu dan dinding ruang DIY wainscoting adalah berpadanan. Warna cat panel kayu yang dipilih juga mestilah dipastikan tidak menyebabkan panel kayu tenggelam berbanding dengan warna dinding. Walaubagaimanapun, cat minyak selalunya akan menampakkan panel kayu kelihatan lebih shinning apabila diletakkan pada panel kayu.



3. Wood Filler & Putty Filler

Bagi setiap panel kayu yang digunakan, akan ada ruang di celahan kayu tersebut. Begitu juga apabila proses cantuman antara panel kayu dilakukan, akan ada ruang atau celahan yang terhasil. Untuk menutupi celahan ini, wood filler dan putty filler diperlukan. Caranya akan diterangkan kemudian. Harga wood filler lebih mahal berbanding dengan putty filler. Dalam kes penulis, harga wood filler yang dibeli adalah RM 9.00 bagi setiap unit manakala harga putty filler adalah RM 4.50 bagi setiap unit. Selain itu, dalam kes penulis, cuma 1 unit wood filler dan 3 unit putty filler digunakan.


4. Gam Kayu

Selain itu, untuk memastikan panel kayu dilekatkan dengan baik di dinding, gam kayu diperlukan. Terdapat pelbagai jenama gam kayu dan ianya boleh didapati di kedai hardware ataupun kedai DIY.



5. Alatan-Alatan Kayu (Gergaji, Mitre Box, Pembaris L)

Di dalam proses berkaitan panel kayu, alatan-alatan kayu diperlukan. Seperti contoh, gergaji diperlukan untuk memotong panel kayu mengikut saiz dan bentuk yang diperlukan. Selain itu, mitre box berperanan untuk menyukat ukuran pada panel kayu. Kebiasaanya, akan ada sisi panel kayu yang memerlukan dibentuk 45 darjah dan mitter box akan digunakan untuk proses pembentukan ini. Selain itu, pembaris L turut berperanan untuk mengukur saiz dan darjah panel kayu.


6. Tukul Bongkoh Getah

Tukul bongkoh getah pulak diperlukan di dalam proses melekatkan panel kayu ke dinding. Ianya untuk memastikan panel kayu melekat dengan kemas di dinding.


7. Masking Tape

Selain itu, bagi memastikan panel kayu melekat dengan kemas di dinding, masking tape digunakan untuk menahan seketika panel kayu yang dilekatkan di dinding. Selain itu, masking tape juga digunakan dalam proses mengecat di mana ianya diletakkan sebagai garis pemisah antara satu blok dinding dengan blok dinding yang lain untuk menghasilkan pembahagi warna dinding yang kemas.


8. Kertas Pasir

Kertas pasir pula digunakan untuk melicinkan permukaan kayu panel terutama agar tiada selumbar. Ini juga bagi memudahkan proses mengecat dan mendapatkan hasil yang cantik bagi wainscoting. Terdapat beberapa gred kertas pasir. Pilihlah yang tidak terlalu kasar atau terlalu halus.


9. Alatan-Alatan Cat

Selain itu, alatan-alatan cat seperti roller, berus cat dan bekas cat juga diperlukan bagi proses mengecat.

 


10. Pita Ukur dan Pensel

Pita ukur dan pensel digunakan dalam proses mengukur dan melakar kedudukan panel kayu di dinding.



LANGKAH-LANGKAH DIY WAINSCOTING

Seterusnya saya akan berkongsi mengenai langkah-langkah yang diperlukan di dalam DIY wainscoting yang dibahagikan kepada beberapa fasa seperti berikut:


Fasa 1: Mengukur dan Melakar

Bagi fasa pertama ini, ukuran dan lakaran perlu dilakukan. Untuk itu, setiap dinding yang terlibat dengan proses wainscoting akan diukur ketinggian dan juga lebarnya. Ukuran boleh dilakukan dalam pelbagai unit ukuran sama ada kaki, inchi atau cm mengikut kesesuaian. Adalah lebih baik lakaran dilakukan di atas kertas sebelum lakaran sebenar dilakukan di atas dinding. Untuk mengetahui saiz kayu panel yang digunakan untuk wainscoting, adalah ideal sekiranya ketinggian kayu panel di bahagian bawah dinding mewakili 1/3 dari keseluruhan ketinggian dinding.

Bagi ukuran kotak kayu panel yang ingin dilakukan, ianya bergantung kepada bentuk yang ingin digunakan. Kebiasaanya dalam bentuk segi empat sama atau segi empat tepat. Ini bergantung kepada  cita rasa masing-masing. Selain itu, ukuran bagi setiap pemisah antara satu kotak dan kotak yang lain seharusnya sama agar memastikan keseragaman dan hasil yang cantik.

Sketch dekat dinding pun kena edit banyak kali..tengok kesan pemadam di lantai  😝😝


Fasa 2: Menyediakan Panel Kayu

Selepas ukuran dilakukan, panel kayu mestilah disediakan mengikut ukuran yang dilakukan. Adalah penting untuk mengetahui ukuran dengan tepat jumlah dan kedudukan setiap panel kayu beserta bentuk yang diperlukan (sama ada memerlukan 45 darjah). Selain itu, bagi panel kayu yang memerlukan bentuk 45 darjah, pemotongan 45 darjah boleh dilakukan sama secara manual atau meminta kedai hardware untuk memotong bagi memudahkan urusan (dengan sedikit caj). Untuk menjimatkan kos, adalah baik dilakukan secara manual namun, untuk memudahkan kerja dan memastikan kemasan potongan yang cantik, adalah lebih baik dengan mengupah kedai hardware untuk potongan 45 darjah. Ini kerana mereka mempunyai mesin pemotong kayu. Dalam kes penulis, penulis dikenakan caj tambahan RM 1.50 bagi setiap 6 kaki kayu panel yang dibeli untuk membuat bentuk 45 darjah. Hasilnya, panel kayu dengan bentuk 45 darjah yang kemas potongannya terhasil tanpa perlu bersusah payah (Hahaha 😆😆).

Seterusnya panel kayu yang telah siap dibentuk dan dipotong mengikut spesifikasi saiz yang diperlukan perlulah digosok dengan menggunakan kertas pasir. Ini bagi memastikan permukaan panel kayu kelihatan licin dan menghasilkan kesan yang cantik apabila diletakkan di dinding.

 Gambar google je sebab lupa nak ambil gambar time ni (sila baca fokus) 😅😅


Fasa 3: Melekatkan Panel Kayu di Dinding

Dengan menggunakan gam kayu, panel kayu kemudiannya dicantumkan diantara satu bucu dengan bucu yang lain dan dibiarkan sehingga melekat membentuk kotak (ini untuk yang berbentuk kotak). Seterusnya kotak-kotak yang terhasil akan dilekatkan di dinding dengan menggunakan gam kayu yang sama. Kotak-kotak yang dilekatkan di dinding kemudiannya akan diketuk menggunakan tukul bongkoh getah dan di sokong dengan menggunakan masking tape. Kotak-kotak panel kayu kemudiannya dibiarkan dalam satu tempoh (2-3 jam) sebelum masking tape dibuang. Gam kayu kalau boleh jangan kedekut sangat nak guna untuk menjamin kekukuhan lekatan antara panel kayu dan dinding.

Di sebelah kanan adalah kotak-kotak panel kayu yang dicantumkan dahulu sebelum dilekatkan di dinding

Penulis sedang adjust lakaran sebab baru bukak tv dan rak yang dipasang di dinding


Fasa 4: Mengemaskan Panel Kayu

Seterusnya, wood filler dan putty filler digunakan untuk menutup celahan dan ruang yang ada diantara kayu panel dan dinding. Wood filler digunakan untuk menutup celahan dan ruang diantara panel kayu manakala putty filler digunakan untuk menutup celahan dan ruang diantara panel kayu dengan dinding. Kemasan panel kayu yang menggunakan wood filler dan putty filler perlulah dibiarkan seketika sehingga kering sebelum proses berikutnya.

Sekali lagi google gambar sebab lupa nak ambil gambar ketika kemasan dilakukan 😅😅


Fasa 5: Mengecat Dinding dan Panel Kayu

Setelah kemasan panel kayu siap, seterusnya proses mengecat dinding mengambil tempat. Sekiranya warna cat bagi dinding atas dan dinding bawah berbeza warna, adalah lebih baik untuk mengecat bahagian atas dinding terlebih dahulu dan diikuti bahagian bawah dinding. Jangan risau sekiranya cat terkena panel kayu kerana panel kayu akan di cat setelah dinding siap dicat. Di dalam mengecat panel kayu menggunakan cat minyak kayu, pastikan cat tidak terkena dinding yang telah dicat. Kemasan cat di hujung panel kayu dan dinding bolehlah dilakukan agar tidak kelihatan comot dan menghasilkan hasil wainscoting yang cantik.

Dah siap.

Kalau ada plug, kena pastikan ukuran panel kayu tidak mengenai atau buat ruang untuk plug

Penulis menggunakan cat yang boleh dicuci (mahal sedikit berbanding cat air biasa) serta mempunyai glossy jenama Dulux

Pembaca boleh menggunakan warna cat yang berbeza untuk panel kayu untuk membangkitkan lagi wainscoting

Penulis turut sertakan kos-kos yang terlibat dalam DIY wainscoting di ruang tamu rumah penulis untuk rujukan:

1. Panel kayu (kotak) - RM 8.00@6 kaki [ada 24 kotak dengan setiap kotak memerlukan 80 inchi panel kayu (20 inchi x 4)] = RM 256.00
2. Panel kayu (pemisah wainscoting dengan dinding atas) - RM 2.80@sekaki [67 kaki keseluruhan] = RM 187.60
3. Cat putih dinding bawah (5 liter) = RM 79.00
4. Cat warna dinding bahagian atas (5 liter) = RM 69.00
5. Cat minyak kayu putih (1 liter) = RM 24.00
6. Wood filler (1 unit@RM 9.00) = RM 9.00
7. Putty filler (3 unit@RM 4.50) = RM 13.50
8. Gam kayu (6 unit@RM 8.50) = RM 51.00
9. Masking tape (4 unit@RM 1.50) = RM 6.00
10. Kertas pasir (1 unit@RM 1.00) = RM 1.00
11. Alatan-alatan cat dan kayu (gergaji, mitre box, pembaris L, tukul bongkoh getah, pita ukur, roller, berus dan bekas cat) = anggaran RM 70.00

Jumlah keseluruhan DIY wainscoting = RM 766.10

By the way, penulis mengambil masa kira-kira seminggu untuk menyiapkan wainscoting di bahagian ruang tamu. Disebabkan aktiviti DIY wainscoting dilakukan dalam bulan ramadhan, penulis akan memulakan aktiviti DIY selepas solat tarawih dan berakhir dalam jam 12.00+ tengah malam setiap hari. Tapi adalah digalakkan buat aktiviti DIY wainscoting bukan pada bulan puasa. Penat dan dahaga 😅😂. Sekian sahaja perkongsian kali ini, hingga ketemu di post berikutnya. Wassalam.

Sunday, May 13, 2018

Ringkasan Skandal Penyelewengan Dana 1MDB

Assalamualaikum WBT,

Pada kali ini, penulis tertarik untuk mengulas secara ringkas mengenai aliran kewangan yang dikatakan telah disalahgunakan dari 1 Malaysian Development Berhad (1MDB) oleh beberapa individu yang mempunyai kaitan dengan 1MDB. Ringkasan ini dibuat berdasarkan pendedahan kertas siasatan yang dibuat keatas 1MDB oleh Jabatan Peguam Negara. Penerangan ini menggunakan nilai USD dimana anggaran purata bagi setiap USD1 bersamaan RM4. Saya sertakan link pendedahan kertas siasatan ini di hujung entri ini untuk pembacaan lebih lanjut.


FASA 1: GOOD STAR

Diantara tahun 2009 sehingga 2011, 1MDB telah melakukan perjanjian usaha sama (joint-venture) dengan PetroSaudi International (PSI), sebuah syarikat pengekstrakan minyak yang berpengkalan di Arab Saudi. Berdasarkan perjanjian, 1MDB melabur sebanyak USD1 billion bagi mendapatkan pengangan ekuiti sebanyak 40% di dalam pegangan syarikat usaha sama tersebut yang dikenali sebagai 1MDB-PSI.

Namun, hakikatnya cuma USD300 juta sahaja yang disalurkan kepada 1MDB-PSI dan baki USD700 juta telah disalurkan kepada Good Star, sebuah syarikat yang dimiliki oleh Jho Low pada 30 September 2009. Ahli lembaga pengarah 1MDB dimaklumkan bahawa USD700 juta dimasukkan ke dalam Good Star yang merupakan anak syarikat kepada 1MDB-PSI bagi membayar hutang tertunggak kepada PSI, padahal sebenarnya Good Star tidak mempunyai sebarang kaitan dengan 1MDB-PSI.

ISU: 
- Mengapa 1MDB menerusi ahli lembaga pengarah dan pengurusannya tidak melakukan due diligence dan semakan ke atas status Good Star?



Kemudian, pada Jun 2010, 1MDB telah melepaskan pegangan sahamnya di dalam 1MDB-PSI. Namun, hasil pelepasan saham tersebut tidak diterima oleh 1MDB secara tunai, tetapi berbentuk nota hutang (debt notes) - termasuk dengan caj tambahan. Tiga bulan berikutnya, 1MDB-PSI menerima tambahan pinjaman sebanyak USD500 juta dari 1MDB pada 14 September 2010. Seterusnya, 1MDB terus memberikan pinjaman berjumlah USD330 juta diantara 20 Mei hingga 25 Oktober 2011 - tetapi aliran pinjaman ini dimasukkan ke dalam akaun Good Star.

ISU:
- Atas pertimbangan apakah ahli lembaga pengarah 1MDB memberikan pinjaman kepada 1MDB-PSI yang berjumlah USD830 juta secara keseluruhannya? Sedangkan 1MDB-PSI masih belum menyelesaikan nota hutang berjumlah USD1.2 billion.
- Mengapa ahli lembaga pengarah 1MDB masih menyalurkan USD330 juta kepada Good Star, sedangkan pihak yang ingin berhutang adalah 1MDB-PSI?


Ini bermakna sejumlah USD1.03 billion telah dipindahkan dari 1MDB kepada Good Star (USD700 juta + USD330 juta). Selepas ini, segala perbelanjaan dan transaksi yang dilakukan oleh Good Star adalah diluar kawalan 1MDB.

Daripada jumlah USD1.03 billion, Jho Low telah mengeluarkan USD30 juta untuk dimasukkan ke dalam akaun peribadinya dan daripada jumlah USD30 juta ini juga, USD5 juta telah diberikan kepada '1MDB Officer 1' pada 22 Disember 2010. Selain itu, sebanyak USD153 juta telah diberikan secara berperingkat kepada Tarek Obaid, pengasas bersama (co-founder) PSI bermula dari 5 Oktober 2009 sehingga 12 Januari 2010. Daripada jumlah ini, Tarek Obaid telah menggunakan USD2 juta untuk memiliki saham Palantir Technologies - sebuah syarikat kejuruteraan perisian pada 15 Mac 2010.

Tambahan, sebanyak USD35 juta pula digunakan bagi memiliki Stratton Penthouse dan Stratton Flat di kota London pada 27 Mei 2010, juga daripada dana Good Star. Selain itu, sebanyak USD10.17 juta pula digunakan bagi membiayai pengambaraan filem 'The Wolf of Wall Street' - sebuah filem yang Leonardo DiCaprio diantara 12 April 2011 sehingga 10 September 2012. Malah, Malaysia Officer 1 (MO1) turut menerima USD20 juta daripada Good Star melalui dua orang proksi Saudi diantara 13-23 Jun 2011.

ISU:
- Siapakah 1MDB Officer 1? Adakah dia merupakan dalang disebalik penyelewengan dana 1MDB kepada Good Star?
- Kenapa Tarek Obaid menerima dana dari Good Star? Adakah Tarek Obaid berpakat dengan Jho Low seawal pelaburan 1MDB bersama PSI melalui 1MDB-PSI?
- Siapakah MO1? Adakah beliau turut bersubahat di dalam isu penyelewengan dana 1MDB?


Selain itu, sebanyak USD368.54 juta telah disalurkan oleh Good Star kepada akaun yang dimiliki firma guaman Shearman & Sterling LLP di Amerika dari 21 Oktober 2009 sehingga 13 Oktober 2010. Daripada jumlah ini, beberapa pembelian telah dilakukan termasuklah membeli L'Ermitage Hotel (USD44.8 juta pada 15 Januari 2010), hartanah Hillcrest di Beverly Hill (USD16.97 juta pada 28 Julai-28 September 2010), Park Laurel Condominium (USD23.98 juta pada 5 Februari 2010) dan sebuah pesawat Bombardiar Global 5000 (USD35.37 juta pada 31 Mac 2010).

Seterusnya, sebanyak USD508 juta turut disalurkan dari Good Star kepada akaun Abu Dhabi-Kuwait-Malaysia Investment Corporation (ADKMIC) dari 28 Jun 2011 sehingga 4 September 2013. Dari ini,  pembayaran dibuat ke akaun Larry (bapa Jho Low) berjumlah USD327 juta dan kemudiannya disalurkan pula ke akaun Jho Low sebanyak USD268 juta dan akaun Selune Ltd sebanyak USD30 juta. Selune Ltd kemudiannya menyalurkan USD27 juta kepada Shearman bagi membeli Time Warner Penthouse berjumlah USD30.55 juta pada 6 Julai 2011.


Dari USD268 juta yang diterima oleh Jho Low dari bapanya, beliau telah membeli saham EMI Music Publishing Group America Holdings Inc (EMI) sebanyak USD106.67 pada 29 Jun 2012. Selain itu, Jho Low turut menyalurkan sejumlah USD146.25 juta ke dalam akaun Selune Ltd di mana USD36.25 juta darinya digunakan bagi memiliki Qentas Townhouse pada 21 Ogos 2012 dan diserahkan kepada Riza Aziz yang juga merupakan anak tiri Datuk Seri Mohd Najib.

ISU:
- Mengapa Riza Aziz menerima manfaat dari dana 1MDB? Apakah kaitan beliau dengan penyelewengan dana 1MDB ini?


Jho Low juga melalui Selune Ltd telah menyalurkan sejumlah USD37.88 juta pada 29 November 2012 dan daripada akaunnya sendiri sebanyak USD13.8 juta kepada akaun firma guaman DLA Piper  yang berpengkalan di Amerika bagi memiliki hartanah seperti Oriole Mansion (USD38.98 juta pada 30 November 2011), Greene Condominium (USD13.72 juta pada 12 Februari 2014) dan juga saham di dalam Viceroy Hotel Group (USD18.25 juta pada 26 Oktober 2012) yang merupakan tambahan pegangan daripada sebelumnya dengan menggunakan dana dari Shearman sebanyak USD12.44 juta pada 2 Ogos 2010.



FASA 2: AABAR-BVI

Pada tahun 2012, 1MDB telah menerbitkan bon bernilai USD3.5 billion bagi mendapatkan dana bagi memiliki aset-aset tenaga di Malaysia namun, sebanyak USD1.367 billion telah diselewengkan. Bon yang diterbitkan telah dijamin oleh International Petroleum Investments Company (IPIC), sebuah syarikat pelaburan yang dimiliki oleh kerajaan Abu Dhabi. Sebagai ganti, anak syarikat IPIC, Aabar Investment PJS (Aabar) diberikan pilihan untuk memiliki kepentingan sebanyak 49% dari aset-aset tenaga yang ingin dimiliki oleh 1MDB.

Di dalam kes ini, USD1.367 billion telah dipindahkan menerusi akaun syarikat Aabar Investment PJS Limited Corporation (Aabar-BVI), yang berpengkalan di British Virgin Island dengan kerjasama dua individu yang dikenali sebagai Khadem Abdulla al-Qubaisi dan Mohamed Ahmed Badawy al-Husseiny. Sedangkan hakikatnya, Aabar dan Aabar-BVI merupakan dua syarikat yang berbeza dan tidak berkaitan antara satu sama lain. Sebanyak dua transaksi dilakukan iaitu pertama, sebanyak USD576.94 juta disalurkan pada 22 Mei 2012 dan baki USD790.35 juta disalurkan pada 19 Oktober 2012.

ISU:
- Mengapa ahli lembaga pengarah dan pengurusan 1MDB melakukan kesilapan dengan menyalurkan dana 1MDB kepada sebuah syarikat yang tiada kaitan dengan dengan IPIC atau Aabar? 
- Mengapa due diligence dan semakan tidak dibuat terhadap Aabar-BVI sebelum pemindahan dana dilakukan?


Ironinya, dua individu yang terlibat di dalam penyelewengan dana 1MDB ini mempunyai kaitan dengan IPIC, Aabar dan Aabar-BVI. Khadem merupakan pengarah urusan (managing director) IPIC dan pada masa yang sama merupakan pengerusi Aabar dan pengarah Aabar-BVI. Manakala, Mohamed pula merupakan ketua pegawai eksekutif (CEO) Aabar dan juga pengarah Aabar-BVI. 

ISU:
- Adakah 1MDB telah ditipu oleh IPIC melalui Khadem dan Mohamed?

Sejumlah USD1.092 billion telah disalurkan dari Aabar-BVI kepada Blackstone Asia Real Estate Partners (Blackstone) yang dimiliki oleh Jho Low. Transaksi perpindahan ini dilakukan dengan melibatkan dua entiti, iaitu Enterprise Emerging Market Funds (Enterprise) sebanyak USD172 juta dan Cistenique Investment Fund sebanyak USD291 juta diantara bulan Oktober hingga November 2012. Selain itu, Aabar-BVI turut memindahkan secara terus sebanyak USD637 juta kepada kepada Blackstone.


Dua syarikat milik Mohamed iaitu Rayan Inc dan MB Consulting Inc masing-masing menerima USD55 juta dan USD11.6 juta dari Blackstone diantara Mac 2012 sehingga Januari 2013. Manakala, Vasco Investments yang dimiliki oleh Khadem turut menerima USD472.75 juta dari Blackstone yang dimiliki oleh Jho Low diantara Mei hingga November 2012. Hasilnya, Vasco Investments telah memiliki Walker Tower Penthouse (USD50.91 juta pada 21 Januari 2014), Laurel Beverly Hills Mansion (USD31 juta pada 5 Februari 2014) dan hartanah Hillcrest (USD15 juta pada 24 Mac 2014).


Selain itu, MO1 turut menerima USD30 juta diantara 30 Oktober hingga 19 November 2012 dan Jasmine Loo, bekas peguam 1MDB menerima USD5 juta pada 6 Disember 2012 dari Blackstone. Jasmine Loo kemudiannya memiliki One Madison Park Condominium hasil dari duit yang diterima dari Blackstone pada 24 Jun 2014.

ISU:
- Sekali lagi, siapakah MO1 dan mengapa beliau menerima dana dari 1MDB melalui Blackstone?
- Mengapa Jasmine Loo menerima dana yang diselewengkan dari 1MDB? Adakah beliau berpakat di dalam penyelewengan ini?


Manakala, Aabar-BVI pula menyalurkan USD238 juta kepada Red Granite Capital, sebuah syarikat yang diasaskan oleh Riza Aziz, anak tiri kepada Datuk Seri Najib diantara 18 Jun hingga 14 November 2012. Kemudiannya, dana tersebut digunakan untuk membiayai beberapa filem seperti 'The Wolf of Wall Street' (USD52 juta), 'Daddy's Home' (USD3.65 juta) dan 'Dumb and Dumber To' (USD23.9 juta).

ISU:
- Sekali lagi, mengapa Riza Aziz mendapat manfaat dari dana 1MDB yang diselewengkan?



Selain itu, melalui Red Granite Capital, sejumlah USD94.3 juta telah disalurkan kepada Shearman bagi tujuan memiliki beberapa hartanah mewah seperti Park Laurel Condominium (USD33.5 juta pada 28 November 2012), Qentas Townhouse (USD41.8 juta pada 12 Julai 2012) dan hartanah Hillcrest (USD17.5 juta pada 30 September 2010).Riza Aziz juga telah menggunakan kira-kira USD4.2 juta melalui Red Granite Capital bagi tujuan poster filem-filem yang dibiayainya.

Blackstone yang dimiliki oleh Jho Low turut menyalurkan sejumlah USD321.3 juta kepada Alsen Chance, sebuah syarikat perundingan yang juga dimana Jho Low merupakan pengarahnya. Daripada dana ini, sebanyak USD1.2 juta telah digunakan oleh Riza Aziz pada 29 Oktober 2012 bagi memiliki poster filem 'Metropolis'. Manakala, Red Granite Capital turut menyalurkan sejumlah USD41 juta kepada Alsen Chance dan kemudiannya USD11 juta daripada dana tersebut digunakan bagi membayar hutang perjudian Jho Low terhadap Venetian Casino.



Tambahan, Jho Low juga melalui Alsen Chance telah menyalurkan sejumlah USD272.5 juta kepada Good Star diantara 1 November hingga 22 Disember 2012 dan kemudiannya pada 2 November 2012, Good Star yang dimiliki olehnya menyalurkan sejumlah USD153 juta kepada ADKMIC. Seterusnya AKDMIC melakukan dua transaksi iaitu menyalurkan USD150 juta kepada akaun Larry Low (Ayah Jho Low) pada 5 November 2012 dan USD142.25 juta secara terus kepada Jho Low pada 28 Disember 2012. Larry Low kemudiannya menyalurkan kesemua USD150 juta kepada akaun Jho Low pada 7 November 2012. Hasilnya, Jho Low menggunakan USD150 juta bagi memiliki kepentingan dalam Electrum Group, sebuah syarikat hartanah di Amerika pada 31 Disember 2012 dan juga membeli cincin dan subang berlian bernilai USD2.8 juta pada 5 Disember 2012 dan dihadiahkan kepada ibunya, Evelyn Goh. Good Star turut menyalurkan sejumlah USD20.75 juta kepada Vasco Investments - syarikat yang dimiliki oleh Khadem pada 20 Mac 2013.




FASA 3: TANORE

Pada Mac 2013, 1MDB sekali lagi telah menerbitkan bon berjumlah USD3 billion dengan usaha sama Abu Dhabi Malaysia Investment Corporation (ADMIC) bagi membiayai projek 'Tun Razak Exchange (TRX)' di Kuala Lumpur. Walaubagaimanapun, seperti kes Aabar, sejumlah USD1.26 billion telah diselewengkan kepada sebuah syarikat bernama Tanore Finance Corporation (Tanore) melalui tiga dana pelaburan antarabangsa dan satu syarikat iaitu Devonshire Capital Growth Fund (Devonshire) (USD646.46 juta pada 21 Mac 2013), Enterprise (USD531.09 juta pada 21-22 Mac 2013), Cistenique (USD414.75 juta pada 21-27 Mac 2013) dan Granton Property Holdings Limited (Granton) (USD430 juta pada 21 Mac 2013) - yang juga dimiliki oleh Jho Low. Kesemua USD1.26 billion ini kemudiannya disalurkan kepada Tanore pada 22 Mac 2013.

ISU:
- Sekali lagi, bagaimana ahli lembaga pengarah dan pengurusan 1MDB tidak menyedari sebahagian dari dana terbitan bonnya telah diselewengkan?


Daripada Tonere, sejumlah USD681 juta @ RM2.6 billion telah disalurkan kepada MO1 diantara 21-26 Mac 2013. Kemudiannya, MO1 telah memulangkan sejumlah USD620 juta kembali kpeada Tanore pada 26 Ogos 2013. Jho Low kemudiannya menggunakan sejumlah USD27.3 juta dari jumlah itu bagi menghadiakan berlian merah jambu 22-karat kepada isteri MO1 pada 10 September 2013.

ISU:
- Sekali lagi, kenapa MO1 menerima manfaat dari dana 1MDB yang diselewengkan? Apakah kepentingan MO1 terhadap dana 1MDB sehingga isteri MO1 turut menerima habuan?



Selain itu, melalui Tanore, sejumlah USD137 juta telah digunakan oleh Jho Low bagi memiliki sekurang-kurangnya 7 karya seni seperti karya oleh Mark Ryden (USD7.14 juta), karya oleh Ed Ruscha (USD367,500), 'Dustheads' oleh Jean-Michel Basquiat (USD48.84 juta), 'Untitled - Standing Mobile' oleh Alexander Calder (USD5.39 juta), 'Tic Tac Toe' oleh Alexander Calder (USD3.03 juta), 'Concetto Spaziale, Attese' oleh Lucio Fontana (USD7.95 juta) dan 'Untitled (Yellow and Blue)' oleh Mark Rotkho (USD71.55 juta). Jho Low kemudiannya menyerahkan karya seni oleh Mark Ryden kepada McFarland, pengasas bersama Red Granite Capital (syarikat Riza Aziz) pada 13 Mei 2013.


Melalui Tanore, Jho Low juga telah melakukan beberapa fasa pemindahan melibatkan beberapa entiti termasuklah akaun ayah (Larry Low) dan abangnya (Low Tech Szen) berjumlah USD378 juta. Hasil dari dana ini, Jho Low telah memiliki beberapa lukisan ternama hasil buatan Van Gogh (USD5.48 juta pada 5 November 2013), Saint Georges (USD35 juta pada 18 Disember 2013) dan Nympheas (USD57.5 juta pada 23 Jun 2014). Selain itu, Jho Low juga turut menggunakan dana ini bagi memiliki pejabat Stratton yang bernilai USD70.93 juta pada 13 Mac 2014, disamping menghadiahkan berlian berbentuk hati bernilai USD1.81 juta kepada model wanita, Miranda Kerr pada 7 Februari 2014.



Selain itu, sebahagian dana yang telah dipindahkan di DLA Piper sebelum ini telah digunakan bagi memiliki kepentingan dalam Park Lane Hotel (USD202.2 juta) pada 25 November 2013. Tambahan, sejumlah USD1.25 juta telah diberikan melalui DLA Piper kepada Mohamed pada 27 Disember 2013. Jho Low juga membeli sebuah bot mewah 'Equanimity' bernilai USD121.86 juta diantara Januari hingga April 2014. 



Tambahan, Leonardo DiCaprio turut menerima tiga karya seni yang dihadiahkan oleh Jho Low hasil dari dana 1MDB. Ini termasuklah lukisan 'Redman One' oleh Jean-Michel Basquiat (USD9.19 juta pada 25 Mac 2013), gambar 'Boy with the Toy Hand Grenade' oleh Diane Arbus (USD750,000 pada 1 November 2013) dan lukisan 'Nature Morte au Crane de Taureau' oleh Pablo Picasso (USD3.2 juta pada 2 Januari 2014).


Manakala, Low Tech Szen (abang Jho Low) telah menggunakan sejumlah USD300 juta dari dana yang dipindahkan dari akaun ayahnya (Larry Low) bagi memiliki kepentingan di dalam FlyWheel, sebuah syarikat yang memiliki rangkaian kelab kesihatan (fitness club) di Amerika.



FASA 4: OPTIONS BUYBACK

Pada tahun 2014, 1MDB telah mendapatkan dua pinjaman berjumlah USD1.225 billion dari Deutsche Bank bagi membeli semula pilihan pembelian semula (options buyback) daripada Aabar - anak syarikat IPIC ke atas aset-aset tenaga. Walaubagaimanapun, lebih dari USD850 juta telah diselewengkan kepada Aabar-BVI dan Aabar-Seychelles. Aabar-Seychelles tidak mempunyai sebarang kaitan dengan Aabar dan Aabar-BVI, tetapi Mohamed yang merupakan CEO Aabar dan pengarah Aabar-BVI merupakan pemilik tunggal Aabar-Seychelles. 

ISU:
- Kenapa dan bagaimana ahli lembaga pengarah 1MDB berkali-kali tidak melakukan due diligence dan ditipu mengenai dana-dana 1MDB?


Selain itu, melalui Aabar-BVI dan Aabar-Seychelles, MO1 turut menerima dana berjumlah kira-kira USD1.27 juta dan Jasmine Loo, bekas peguam 1MDB turut menerima dana kira-kira USD1 juta. Tambahan, sejumlah USD1.3 juta dari dana Aabar-Seychelles turut digunakan bagi membeli 27 utas barang kemas 18-karat dan dihadiahkan kepada isteri MO1.

ISU:
- Sekali lagi MO1, Jasmine Loo dan Isteri MO1 menerima manfaat dari dana 1MDB yang diselewengkan.



Manakala, baki dari dana dari Aabar-Seychelles telah dipindahkan melalui beberapa entiti milik Jho Low seperti Vista Equity International Partners Ltd, TKIL Capital Partners, Dragon Market dan Dynasty sebelum dimasukkan ke dalam akaun Jho Low dalam dua transaksi, iaitu USD39.95 juta pada 12 November 2014 dan USD25 juta pada 28 Oktober 2014. Selain itu, Jho Low turut menerima USD142 juta pada 3 Jun 2014 melalui Alpha Synergy yang juga merupakan dana 1MDB.




RUMUSAN

Berdasarkan penerangan diatas, dapat dilihat bahawa skandal penyelewengan dana 1MDB berlaku disebabkan oleh lemahnya tadbir urus oleh ahli lembaga pengarah 1MDB. Adalah penting bagi organisasi perniagaan terutamanya milik kerajaan seperti 1MDB ini ditadbir urus oleh mereka yang betul-betul mahir tanpa ada sebarang campur tangan pihak berkepentingan. 

Selain itu, skandal ini turut melibatkan pihak atasan negara di mana usaha siasatan dan dakwaan terhadap isu 1MDB ini telah tergendala. Diharapkan dengan penubuhan kerajaan baru di bawah Pakatan Harapan mampu membuka semula siasatan dan meneruskan proses pendakwaan serta membawa mereka yang terlibat ke muka pengadilan. Sekian.


MIHK



Rujukan (Credit to): https://pages.malaysiakini.com/1mdb/en/