Labels

Monday, January 1, 2018

Honeymoon Trip ke Melbourne, Australia

Assalamualaikum WBT,

Melbourne Trip
Setelah sekian lama blog ini ditinggalkan sepi tanpa sebarang update, kini penulis berkesempatan untuk berkongsi mengenai pengalaman penulis bersama isteri berbulan madu di Melbourne, Australia. Percutian pada kali ini bermula pada 6 Disember 2017 dan berakhir dengan selamat pulang ke Malaysia pada 13 Disember 2017. Ketika ini merupakan musim peralihan dari musim sejuk kepada musim panas. Suhunya diantara 12 - 25 selsius. Selain itu, percutian pada kali ini turut disertai oleh pasangan suami isteri yang juga merupakan rakan penulis dan isteri (kira double date la ni). Bagi berkongsi dengan lebih lanjut mengenai tempat-tempat dan apa yang telah penulis lalui sepanjang 8 hari di sana, penulis akan menfokuskan penceritaan kepada tiga kawasan utama iaitu: 
(i) Melbourne City; 
(ii) Great Ocean Road; dan
(iii) Phillip Island.

MELBOURNE CITY
Sesuai dengan status sebagai "the most lively city in the world for seven consecutive years", ternyata Melbourne City memang tidak menghampakan buat sesiapa yang ingin melawatinya. Walaupun lebih dari separuh tempoh percutian tertumpu di Melbourne City, penulis masih gagal untuk melawati kesemua tempat-tempat menarik yang terdapat di Melbourne City. Untuk pengetahuan semua, Melbourne City ini merupakan ibu negeri Victoria. 

Penulis biasanya berjalan kaki atau menaiki tram bagi melawati semua tempat-tempat menarik di Melbourne City. Untuk pengetahuan, terdapat "free tram zone" di mana semua orang termasuk pelancong asing dapat menaiki tram tanpa perlu membayar dan kebiasaanya bagi mengelakkan dari terkeluar dari "free tram zone", anda dinasihati untuk study awal-awal peta tram yang boleh didapati di pelbagai tempat awam di Melbourne City. Sekiranya anda memerlukan untuk bergerak dengan menggunakan tram di luar dari kawasan "free tram zone", jangan bimbang kerana maksimum caj hanya AUD6 untuk sehari atau kira-kira RM20.

Penulis, isteri dan rakan-rakan semasa di dalam tram
Simple je tram station dia
Selain itu, Melbourne City juga terkenal dengan memiliki taman-taman yang cantik celahan-celahan bangunan-bangunan pencakar langit. So, bila berjalan tu kalau rasa penat, boleh singgah taman untuk rehat dan santai. Dalam banyak-banyak taman yang ada, penulis sempat singgah di Flagstaff Garden dan Carlton Garden je walaupun plan asal nak melawat Royal Botanic Garden (x sempat & menyesal x gi).

Ni masa kat Flagstaff Garden
Ni masa kat Carlton Garden
Selain itu, Melbourne City dikenali sebagai syurga membeli belah. Terdapat banyak tempat membeli belah pelbagai kategori. Tapi yang paling famous adalah Queen Victoria Market (QVM). Kebetulan tempat penginapan kami kurang 1km dari QVM maka apa lagi, shopping sakan la (habis duit huhuhu..). Selain itu, ada juga Emporium, H&M dan sebagainya. Barang-barang branded murah harganya jika dibandingkan dengan harga di Malaysia. Hah lupa pula nak bagitahu, kalau nak memasak (bukan main masak-masak k), barang mentah amat digalakkan untuk dibeli di Coles (supermarket). Terdapat banyak kedai Coles ni. So jangan bimbang untuk dapatkan bekalan barang mentah.

Depan QVM

Dekat Coles, seronok orang tu borong sakan :p
Kenangan tempah no. plate souvenir


















Dipendekkan cerita, berikut penulis sertakan senarai tempat yang telah dilawati sepanjang di Melbourne City dan sedikit keterangan bagi setiapnya:

1. Flinders Street Station
Bangunan klasik ini wajib dilawati. Kalau kat Malaysia macam Bangunan Sultan Abdul Samad tu la.

Hari first terus gi Flinder Street Station ni


















Muka happy lepas penat jalan :p


















2. Federation Square
Hanya terletak bersebelahan Flinder Street Station. Ni macam dataran merdeka la kalau kat Malaysia. Kebetulan time kami datang ni ada function untuk sambutan Krismas, so dihiasi la Federation Square ni dengan tema Krismas.

Federation Square

Orang sebelah tu muka kepenatan berjalana kaki



































3. Australian Centre for the Moving Image
ACMI ni kami masuk bahagian yang free je. Ada juga bahagian berbayar tapi kami x explore sebab nak save budget dan kekangan masa.

Muka ceria dapat main game kat ACMI

Ni la ACMI



































4. Eureka Skydeck 88
Eureka Skydeck 88 merupakan antara tempat yang patut dilawati sekiranya bercuti di Melbourne. Bangunan setinggi 88 tingkat ini (sama tinggi dengan KLCC k) mempunyai pemandangan yang sangat menarik dan digalakkan untuk datang bagi melihat sunset. Bayaran sebanyak 20AUD atau kira-kira RM60 dikenakan.

Highest selfie in Melbourne




Merenung masa depan
Australia's highest post box

























5. Royal Exhibition Buliding
Betul-betul terletak bersebelahan Carlton Garden, bangunan ini merupakan salah satu dari tempat klasik yang terdapat di Melbourne City. Dahulunya tempat ini dijadikan sebagai teater, sekarang ianya menjadi bangunan warisan negara. Kebetulan, masa kami melawat, University of Melbourne mengadakan majlis graduasi di sini. Sempat la merasa dalam majlis graduasi oversea.

Selfie berlatar belakang Royal Exhibition Building

Dari depan Royal Exhibition Building
Sedikit history mengenai Royal Exhibition Building (kalau nampak la tulisan tu..)


















6. Melbourne Museum
Sangat la besar muzium yer. Setengah hari tidak memadai. Bayaran sebanyak 14AUD atau kira-kira RM42 dikenakan.

Macam-macam spesis lautan ada

Macam-macam spesis haiwan ada ni hah
Asal usul masyarakat orang asli di Australia

Lena diulit mimpi katanya
Di luar muzium


















7. Victoria State Library
Antara tempat tarikan utama di Melbourne. Wajib disinggahi sekiranya berkunjung ke sini. Mempunyai senibina yang menarik. Jangan tanya buku apa je yang ada kat sini, x sempat nak belek satu-satu :p

Perpustakaan ini berbentuk octagon 

Pemandangan dari tingkat teratas (tingkat 6)
Acah-acah membaca buku


















Selain itu, penulis sertakan beberapa lagi tempat menarik yang terdapat di Melbourne City yang penulis hanya sempat lalu sahaja (kekangan masa).

Yarra River



















Parliament Building
Etihad Stadium (stadium kriket k bukan bola)


















Bangunan klasik (RMIT University)
Riverside Quay
Di celah deretan bangunan dan kedai di Melbourne City
Old Melbourne Gaol ni merupakan penjara lama Melbourne la


















GREAT OCEAN ROAD (GOR)
GOR merupakan satu tempat sepanjang persisiran pantai sejauh 243km yang menjanjikan permandangan semula jadi yang indah dan cantik. Bagi perjalanan GOR ini, penulis telah memperuntukkan sehari suntuk dan telah berjaya melawati beberapa tempat menarik sepanjang GOR. Perjalanan ini mengambil kira-kira 3-4 jam dari Melbourne City.

Loch Ard Gorge 

Twelve Apostles
Sekitar Twelve Apostles

Lorne
Pemandangan di sekitar Split Point Lighthouse

Split Point Lighthouse
Razorback


















PHILLIP ISLAND
Akhir sekali, Phillip Island juga merupakan salah satu dari destinasi wajib untuk dikunjungi sekiranya berkunjung ke Melbourne. Terletak kira-kira 2-3 jam dari Melbourne City, penulis telah menghabiskan seharian untuk berkunjung ke sini. Terdapat beberapa tempat yang menarik di Phillip Island dan ianya berbayar. Justeru, tindakan yang bijak adalah dengan membeli tiket pakej bernilai AUD57 atau kira-kira RM170 dan anda berpeluang untuk melawati 4 tempat berbayar seperti Koala Reservation Centre, Churchill Island Heritage Farm, Antarctic Journey dan Penguin Parade. 

Koala Reservation Centre merupakan tempat di mana anda boleh melihat koala dengan lebih dekat selain dari zoo. Churchill Island Heritage Farm pula merupakan sebuah pulau kecil bersebelahan dengan Phillip Island yang mengandungi flora dan fauna yang unik yang hanya hidup di kawasan itu sahaja. Selain itu, anda berpeluang menaiki kereta kuda di sini. Antarctic Journey pula yang terletak di Nobbies Centre mempunyai infomasi dan grafik mengenai kehidupan antartika. Akhir sekali, Penguin Parade merupakan tempat di mana penguin naik ketika waktu senja untuk pulang ke sarangnya. Berikut disertakan gambar dan tempat-tempat yang dilawati dalam perjalanan ke Phillip Island:

Churchill Island Heritage Farm (x sempat nak masuk explore semua sebab masa x cukup)

Pemandangan di Phillip Island
Koala Reservation Centre

Penguin Parade (x dibenarkan ambil gambar penguin, so ambil gambar sendiri)
Antarctic Journey

Nobbies Ocean Discovery Centre (kalau da sampai sini maksudnya anda da berada di penghujung Phillip Island)
Bathing Box Brighton Beach 

3D Anime dalam Antarctic Journey
Rehat sebentar makan chips
Untuk keterangan lanjut mengenai itinerary dan kos, boleh pm tepi. Sekian sahaja perkongsian buat kali ini. Hingga ketemu di post berikutnya. Sekian, wassalam.