Labels

Saturday, February 23, 2013

USIM Johan Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 201322 Febuari 2013, Putrajaya: Akhirnya penantian Kelab Debat USIM dan USIM amnya selama ini untuk melihat wakil mereka menggondol kejuaraan di pentas Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu telah kesampaian apabila Mohd Ikhwan Mohd Rosseli telah diumumkan sebagai pemenang Pidato Antarabangsa Bahasa Melayu (PABM) Piala Perdana Menteri 2013 bagi Kategori Nusantara.

Pada malam kemuncak tersebut, keluarga beliau beserta warga USIM termasuk Naib Canselor USIM Prof. Dato' Dr. Asma Ismail, Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni, Prof. Dato' Dr. Asin Dolah beserta Timbalan Naib Canselor Akademik & Antarabangsa, Prof. Dato' Dr. Musa Ahmad telah turun memberikan sokongan padu untuk beliau. Beliau yang sebelum ini pernah menyertai pemilihan PABM pada tahun 2011 dan 2012, namun terpaksa akur apabila nasib tidak menyebelahinya apabila terkandas di peringkat separuh akhir.

Beliau yang ditemui menyatakan rasa penuh syukur atas kemenangan pada kali ini setelah percubaan selama tiga tahun sebelum ini. Selain itu, beliau juga mengucapkan terima kasih tak terhingga buat semua yang hadir memberikan sokongan penuh kepada beliau.

Selaku juara, Saudara Ikhwan Mohd Rosseli membawa pulang wang tunai RM21,700 (USD7,000) beserta piala iringan mengalahkan peserta dari Indonesia, Mohd Zulfadli Razali yang membawa pulang wang tunai RM15,500 (USD5,000) beserta piala iringan dan peserta dari Brunei, Adi Ismat bin Lamat yang membawa pulang wang tunai RM9,300 (USD3,000) beserta piala iringan.

Bagi Kategori Antarabagsa, Johan menjadi milik Panama apabila pesertanya, Derrick Fernando Jaramillo ataupun Mat Derih berjaya memikat hati para juri bagi mengalahkan pesaing terdekatnya, Zhang Yaqi dari China yang berada di tempat kedua dan Abdel Rahman Ibrahim Sulieman dari Jordan yang berada di tempat ketiga.

Menurut Saudara Syamsul Amri Ismail, jurulatih Debat Bahasa Melayu USIM merangkap Presiden Alumni Debat Malaysia (ADAM), pertandingan pada kali ini telah memperlihatkan mutu peningkatan penguasaan bahasa bagi semua peserta yang bertanding berbanding tahun sebelum ini dan mengharapkan agar pertandingan ini dapat diteruskan lagi bagi memartabatkan bahasa melayu ke seluruh dunia.
Selain itu, menurut Saudara Iqmal Hisham Kamaruddin yang juga merupakan Pengerusi Kelab Debat USIM, kejayaan beliau pada kali ini telah membuka mata pihak luar terhadap kemampuan pendebat-pendebat USIM serta berharap agar pelapis-pelapis pendebat dapat meneruskan legasi kegemilangan ini.

Berikut merupakan gambar-gambar yang sempat dirakamkan pada malam tersebut:

Saudara Mohd Ikhwan Mohd Rosseli bersama Derrick Fernando Jaramillo

Penonton yang sedang menyaksikan pertandingan

Saudara Mohd Ikhwan Mohd Rosseli bersama peserta dari German

Peserta-peserta akhir PABM 2013

Peserta-peserta PABM 2013

USIM bangga dengan kejayaan ini

Barisan pemenang kategori Nusantara

Barisan pemenang kategori Antarabangsa

Barisan pemenang-pemenang

Kegembiraan jelas terpancar di muka Saudara Mohd Ikhwan Mohd Rosseli

Johan Kategori Nusantara dan Johan Kategori Antarabangsa

Sebahagian daripada penyokong USIM yang sedang ditemu ramah oleh USIM Online

Saudara Mohd Ikhwan Mohd Rosseli bersama jurulatih, Saudara Syamsul Amri Ismail

Penyokong-penyokong tegar USIM

No comments:

Post a Comment